Op zaterdag 16 maart vindt het 19e Excelsior Promsconcert plaats, met als thema ‘Excelsior goes Broadway’ .


Op 16 maart kosten de kaarten € 15,00 en kunnen deze alleen nog online (tot 14:00 uur) en op locatie gekocht worden (vanaf 19:00 uur, zolang de voorraad strekt).

Geen ticket-email ontvangen? Vul hier je emailadres in om ze nogmaals te laten versturen:

Solisten

Marcel Fokker

Door zijn grote betrokkenheid bij en inzet voor zowel de Woerdense cultuur en horeca, maar ook het daarop betrekking hebbende gemeentebeleid, draagt deze entertainer al geruime tijd de titel van Woerdense Nachtburgemeester. Jarenlang was hij de lead zanger bij de Tiny Little Big Band. Volgens eigen zeggen de meest stijlvolle band van Nederland, met topmuzikanten en een gepassioneerde frontman die een ruige en zwoele nachtclubsfeer bieden. Ze beheersen de juiste combinatie van repertoire, onberispelijke uitstraling en entertainment van het hoogste niveau en zijn daarom de vaste act bij toplocaties zoals Amstel Hotel, Librije, Huis Ter Duin en Hotel New York.

Inmiddels treedt Marcel door heel het land op als zingende DJ en heeft hij ook, samen met compagnon Dave Kortekaas, zijn eigen Woerdense Rie-theater geopend in de Franse Steeg 6. Dit naar zijn moeder vernoemde theater, ook wel aangeduid als een jeugdsoos voor volwassenen en een geheel nieuwe formule voor Nederland, draait inmiddels op volle toeren. Bezoek voor meer informatie: www.rietheater.nl.

Marcel beleefde zijn Promsdebuut in 2017 en maakte vooral veel indruk met het nummer Purple Rain van zijn grote idool Prince. Dat succes herhaalde zich op het Singelgrachtconcert dat Excelsior verzorgde aan de vooravond van de Woerdense Havendagen in juni 2017. Tijdens de muzikale reis op deze Proms neemt Marcel het publiek mee naar New York (Frank Sinatra) en zingt hij o.a. over zijn belevenissen On Broadway (The Drifters).

Martine Zuidam

Deze Woerdense zangeres staat dit jaar voor de zevende keer op het Excelsior Promspodium en is dus bekend bij de vaste bezoekers. Maar behalve binnen de muren van de Woerdense ‘Ahoyhal’ treffen we Martine ook regelmatig aan op andere mooie locaties waar Excelsior concerteert (zie bijvoorbeeld deze video van het slotconcert ter gelegenheid van Monumentendag & Kunstkasteel in Woerden op 10 september 2011).

Hier vind je ook een mooie opname van het duet Vivo per Lei, dat ze zong met tenor Arwin Kluft op de 16e Proms. Een editie later bracht ze het Promspubliek eerst in hogere sferen met het gevoelige nummer I don’t know how to love him (uit Jesus Christ Superstar) om het vervolgens te laten swingen met de discokraker I will survive (Gloria Gaynor). Op de 19e Proms zingt Martine samen met Marcel Fokker het nummer Proud Mary (Ike & Tina Turner) en met Elize Verlaan en Peter Ravensberg nummers uit de musical Saturday Night Fever (o.a. If I can't have you en Tragedy). Daarmee krijgt zij het publiek ongetwijfeld weer aan het swingen.

Elize Verlaan

Deze inmiddels in Gouda woonachtige Woerdense zangeres soleert regelmatig tijdens bijzondere kerkdiensten in de regio, veelal in samenwerking met gospelkoren. Ze zingt vanuit haar hart, brengt hoop en kracht en weet anderen daarbij te raken met de prachtige stem die haar gegeven is.

Op de Nederlandstalige gospel CD 'Nu Voel ik me Thuis', die ze in 2011 maakte in samenwerking met schrijversduo Leon van Veen en Erwin de Vos, liet Elize zich al van haar veelzijdige kant horen. Het repertoire varieert van mooie ballads tot rock en van jazz tot motown.

Haar veelzijdigheid bleek eveneens toen Elize in 2015 voor het eerst op het Promspodium stond met oa. het swingende I will follow him uit de film Sister Act en de gedragen vertolking van Don’t cry for me Argentina, waarmee zij later dat jaar ook nog eens de harten van vele Woerdenare veroverde bij het Waterconcert op de Woerdense Havendagen.

Op de vorige Proms stal ze de show, in glitterjurk, met haar prachtige vertolking van één van Adele's mooiste nummers, het voor de James Bond film geschreven 'Skyfall'. Op 16 maart a.s. treedt zij in de voetsporen van The Queen of Soul, de onbetwiste Amerikaanse diva Aretha Franklin. Zij zet het publiek aan het denken met het nummer 'Think', dat in 1980 bekend werd als soundtrack van de musicalfilm The Blues Brother. Maar Elize swingt ook uit de pan bij nummers uit de musical Saturday Night Fever, zoals Night Fever.

Peter Ravensberg

Peter zong aanvankelijk in popbandjes met zowel eigen nummers als covers. Hierna volgde een periode van zang, dans en acteerlessen (Klooster Woerden, Nederlands Musical Ensemble Zoetermeer), waarin hij de musical ontdekte. Hij speelde diverse rollen in o.a. Jekyll and Hyde, West side Story en als hoogtepunt Titanic, de musical van Joop van der Ende. Tevens heeft hij vocale bijdragen geleverd aan o.a. Musicals in Ahoy, Musical Award Gala’s en diverse dinnershows. Momenteel speelt hij in de popcoverband Time Off.

Peter trad in 2015 voor het eerst op met Excelsior en heeft sindsdien de smaak te pakken van de Promsformule. In 2016 maakte hij zelfs een uitstapje naar Breukelen om samen met Mariska van Kolck te zingen op een Promsconcert van het Orkest SDG Tienhoven.

In 2017 zong Peter o.a. een mooie medley van Rob de Nijs en nummers van Michael Bublé en Brian Adams. In juni was Peter ook van de partij bij het Singelgrachtconcert van Excelsior en zong toen vanuit de haven o.a. de nummers 'Aan de Amsterdamse Grachten' en 'Thunderball' (Tom Jones). Tijdens de muzikale reis door Broadway zal Peter de rol van Tony vervullen in de musical Saturday Night Fever. Tony was op zaterdagavond dé ster in de discotheek en we weten inmiddels dat Peter ook geen plankenkoort kent, dus met nummers als 'Staying Alive', 'Jive Talkin' en 'Disco Inferno' kan het publiek weer genieten van zijn musicaltalent.

Anke Smits

Deze lyrische sopraan, begon op 8 jarige leeftijd met blokfluitlessen. Op 12 jarige leeftijd trad ze voor het eerst op in het Concertgebouw van Amsterdam in een blokfluitkwartet. Een jaar later trad ze op als solist. Er werd aan haar getrokken om conservatorium te gaan doen. Echter ze koos ervoor om medicijnen te gaan studeren en werd uiteindelijk een succesvolle chirurg.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en sinds zij in 2003 ‘ontdekt’ werd bij het zingen van de beroemde aria van de Koningin van de nacht (Mozart) weet zij ondanks haar drukke baan toch tijd te vinden voor haar grote passie. Ze nam lessen operazang en diverse optredens volgden.

In het Woerdense Klooster zingt Anke bij het operagezelschap Opera Viva, onder leiding van de Italiaanse operazangeres Carla Regina. Carla organiseert en regisseert van 7 tot 10 april het eerste Opera Viva Festival. Daarbij wordt opera in toegankelijke vormen opgevoerd in en rond de Woerdense muziekschool het Klooster. Dit gaat gepaard met o.a. optredens van zowel amateurs als professionals. Uiteraard zal Opera Viva met Anke hierbij een belangrijke rol spelen.

Opera Viva was te gast op de 16e Excelsior Proms in 2013 en in 2017 beleefde Anke haar Promsdebuut als soliste. Bij haar vertolking van het 'Amigos para siempre' bleek al dat haar bereik niet onder doet voor dat van Sarah Brightman. Tijdens deze Proms zal dat bevestigd worden bij haar rol in 'Het Spook uit de Opera' (uit de langstlopende Broadway-musical The Phantom of the Opera). Maar we kijken ook uit naar haar vertolking van Summertime (uit Porgy & Bess) en naar haar duet met Bastiaan Sparnaay in Barcelona (Freddy Mercury & Montserrat Caballé).

Meer informatie via www.ankesmits.nl.

Bastiaan Sparnaay

Bastiaan Sparnaay studeerde Muziektheater (zang) aan het conservatorium van Fontys Hogeschool van de Kunsten te Tilburg. Hij was te zien in Soldaat van Oranje (2014), als Tony in West Side Story van het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam (2013), Jesus Christ Superstar in Concert (2012/2013) en Kiss Of The Spider Woman van Opus One (2015 & 2016).

Daarnaast treedt hij regelmatig op als solist bij orkesten, zoals de Douane Harmonie Nederland, Harmonie van de NS en de Koninklijke Biltse Harmonie. Wellicht zag u ook zijn optredens in De Wereld Draait Door en op de Uitmarkt Amsterdam bij Cinema Symfonica met Het Balletorkest in 2014.

Behalve het klassiekere musicalgenre weet Bastiaan ook het populaire repertoire met veel energie te brengen. Zo zingt hij in coverbands graag de beste hits van Marco Borsato, Michael Jackson en Stevie Wonder.

Op 18 maart 2017 heeft het Promspubliek al genoten van zijn veelzijdigheid en professionaliteit in nummers als Earth Song. We zijn blij dat Bastiaan ook nu weer van de partij is, want zijn bereik maakt het mogelijk om nummers als Innuendo en Barcelona te programmeren. Weliswaar geen Broadway-nummers, maar net als de musical We will rock you en de recente film Bohemian Rhapsody wel een mooie ode aan Queen en rasartiest Freddy Mercury waarvan het Promspubliek zal smullen.

© Fotomateriaal Bastiaan Sparnaay op website en poster: Piet Kuijten en Bob Bronhoff.

Ben Pernot

Deze Kamerikse bariton/tenor maakt o.a. deel uit van de Stichting Arti Vocaal Utrecht, die regelmatig op het podium verschijnt met afwisselde opera/operette estafette-programma's van bekende klassieke melodieën. Zo zong hij op de prachtige locatie van het historische Dijkhuis Jaarsveld afgelopen zomer nog het duet Les Pecheurs des Perles (De Parelvissers) uit de gelijknamige opera van Bizet. En in het voorjaar stond hij in Utrecht's Podium Oost op de planken met nummers van Carmen tot Csárdás in de show 'Liefde en Passie'. Na een aantal try-outs om alvast te wennen aan het optreden met een groot orkest, gaat Ben op 16 maart zijn Promsdebuut beleven.

Ben heeft een voorliefde voor Italiaanse aria's en is daarom vereerd om op deze Proms samen met sopraan Anke Smits het mooie duet Libiamo (Drinklied) uit Verdi's opera La Traviata te mogen zingen. Maar geheel in stijl van deze 'Excelsior goes Broadway' Proms zingt dit klassieke duo eveneens het bekendste nummer uit de langst spelende Broadwaymusical The Phantom of the Opera (sinds 1988). Tenslotte zal Ben het Promspubliek verrassen met een mooie solo uit de musical Anatevka.

Sofie de Bruijn

Sofie de Bruijn is een 17-jarige Woerdense singer-songwriter en leerling aan het Goudse Coornhert-gymnasium, die naast het schrijven van muziek nu ook haar eigen one-woman muzikale theatershow 'Pubertijd' heeft geproduceerd. Inspiraties voor haar show waren de alledaagse, grappige, verdrietige, onstuimige en soms uitermate onhandige belevenissen van en met haar leeftijdsgenoten. Op 24 mei a.s. kunt u van deze show gaan genieten in de Theaterbakkerheij in Gouda.

Sofie heeft ruime ervaring op het podium, zowel solo als in gezelschap van grote namen als Paul de Leeuw (YouTube), en droomt van een carriere in het theater. Met haar eigen YouTube kanaal, de eerste nummers op Spotify en nu dus ook met haar debuut op dit Promsconcert is ze hard op weg om haar droom te verwezenlijken.

Deze jonge artieste treedt tijdens de Proms in de voetsporen van Judy Garland, die in 1939 het prachtige 'Somewhere over the rainbow' zong in de musical/fantasyfilm The Wizard of Oz. Sofie zingt verder een speciaal voor dit concert geschreven arrangement van 'Mad about you' van de Belgische rockgroep Hooverphonic.

Orkest

Fanfarecorps Excelsior Woerden

Het orkest van Excelsior, onder leiding van dirigent Hans van Hees, tekent weer voor de muzikale begeleiding van al deze artiesten, waarbij overigens ook vaak mooie instrumentale intro's, intermezzo's of effecten te horen zullen zijn.

Maar daarnaast staan er enkele volledig instrumentale werken op het programma, zoals de 'Suite from Miss Saigon' (o.a. The American Dream) uit de gelijknamige musical van Claude-Michel Schönberg over de Vietnamoorlog met Amerika. Deze succesvolle musical speelde in theaters over de hele wereld (waaronder het Nederlandse Circustheater en Beatrix Theater) en kende zowel op het Londense West End als op Broadway ruim 4000 voorstellingen.

Heel speciaal is ook de soundtrack uit de film Saving Private Ryan (Steven Spielberg). John Williams componeerde hiervoor het Hymn to the Fallen welke bekroond werd met de Grammy Award voor de beste instrumentale compositie ooit geschreven voor film en TV. In eerste instantie misschien geen werk dat je op een Promsconcert verwacht, maar het zal blijken hoe goed dit toch bij het thema van deze avond en bij Excelsior past.

Verder speelt het orkest een modern arrangement van Antonin Dvořák's Symphony 'From the New World' (arr. Dizzy Stratford) en een uitdagende medley van de 'Queen of Latin Pop' Gloria Estefan (arr. Peter Kleine Schaars).

Gasten

Zangroep Rhythm & Friends

Elke vrijdagavond ontmoeten de leden van gemengd koor Rhythm & Friends (1998) elkaar om te zingen (meest vierstemmig) en muziek te maken. Het koor heeft een leuk en afwisselend Nederlandstalig en buitenlandstalig repertoire. Van swingende nummers tot gevoelige ballads en van Afrikaanse volksmuziek tot Hollandse meezingers. Met ruim 40 zingende leden, 5 muzikanten en professioneel dirigent Carole Kroese maken ze van elk optreden een feestje. Carole studeerde Creatieve Therapie Muziek en componeren/arrangeren aan het Hilversum’s Conservatorium. Als arrangeur, toetsenist en bandleider was zij betrokken bij vele theatershows. Rhythm & Friends geeft eigen concerten en treedt regelmatig op in zorgcentra, winkelcentra, op braderieën en op festivals.

Rhythm & Friends was op 16 maart 2002 al eens te gast op het 5e Promsconcert van Excelsior. Zij beleven dus na 16 jaar hun rentree, zij het dat er deze keer veel meer gezamenlijk wordt opgetreden met het orkest. Het koor fungeert namelijk bij veel Promsnummers als achtergrondkoor. Dat is voor de dames en heren een geheel nieuwe discipline en lijkt makkelijker dan het is. Koor en dirigent hebben daarom bij hun repetities momenteel hun handen vol aan het instuderen van de vele gezamenlijke arrangementen.

Uiteraard zult u ook hun eigen sound te horen krijgen op deze avond. Tijdens het concert hoort u o.a. Mamma Mia (ABBA) en That Man (Caro Emerald) uit hun repertoire.

Afterparty

Na afloop van het Promsconcert wordt het een Rhythm & Friends feestje. Begeleid door het eigen combo zingt het koor dan de ene na de andere meezinger. De naborrelende artiesten en het publiek mogen uit volle borst meedoen en er is ook ruimte om een dansje te maken. Altijd een groot succes.

(foto: Lenteconcert Rhythm & Friends)

Danschool D'joy

Vele jaren verzorgde Ilana Immerzeel namens haar vorige werkgever de dansshows op de Excelsior Promsconcerten. Eind 2014 richtte ze haar eigen dansschool D’joy op en inmiddels geeft zij danslessen in Oudewater, Montfoort en Kamerik. Dansteams uit die plaatsen brachten al klassieke en moderne dansen op de 18e Proms en de beste teams komen wederom spetteren op Excelsior's Broadwayshow.

Ilana’s carriere begon al op 14 jarige leeftijd, toen ze de kans kreeg om les te geven aan de dansklassen van het Minkema College in Woerden. Daarbij kwam ze in contact met dans, zang en drama in grote theatervormen. Na afsluiting van de middelbare school besloot ze hierin verder te gaan en na een geslaagde auditie werd ze aangenomen op de dansopleiding in Arnhem. Na twee jaar deed ze opnieuw auditie om zich te kunnen verbreden in de richting musical en werd ze toegelaten tot de DAPA (Dutch Academy of Performing Arts).

Als uitvoerend artiest deed ze veel ervaring op in uiteenlopende zang- en dansactiviteiten, maar gaandeweg ontdekte ze dat haar hart toch ligt bij het geven van danslessen. Vanaf haar eerste ervaringen op het Minkema gaf ze al les bij andere dansscholen en nu is ze de trotse eigenaar van D’joy.

Meer informatie op www.dansschooldjoy.nl.

Sponsoren

De sponsoren van dit Excelsior Promsconcert zijn:

Sponsor: ClipperMS Sponsor: VSB Fonds
Sponsor: CPW
Sponsor: Van der Putten Standbouw Van der Putten Standbouw
Sponsor: Baanland, uitzenden & advies Sponsor: Van Vliet Muziek
Sponsor: Tuincentrum De Bosrand
Sponsor: Friendly's
Sponsor: EventSupportHolland
Sponsor: Van der Wel-IJff Fonds

© Excelsior Woerden 2012 - 2019

© Fotomateriaal Bastiaan Sparnaay op website en poster: Piet Kuijten en Bob Bronhoff.

© Fotomateriaal Proms 2017 op website en PR-materiaal: Hans Pieters.